Snobs over dansbaar ongemak 

Music snob (noun [C])  A person who believes s/he has a more refined taste in music and has much more knowledge in the field of music in general. Every song and genre is unacceptable unless the snob happens to like it, then it is absolute perfection. Music snobs feel obligated to enlighten everyone with unwelcome critiques and irrelivant musical trivia. 

Person 1: That asshole turns her nose up at anything that isn’t part of her narrow, carefully hand picked library of music.  
Person 2: Music snob? 
Person 1: Definitely. 

Door: Bert Toet 

Water From Your Eyes – Quotations  
Zakdoekjes komen er niet aan te pas, maar watertanden is het vaak wel, de muziek van dit onvoorspelbare New Yorkse duo. Nate Amos en Rachel Brown, eens een stel maar tegenwoordig muziekvrienden, zijn meesters in het maken van nummers die bol staan van het experiment maar toch een opgeruimd, soms bijna poppy gevoel geven. 
Het is moeilijk uit te leggen, het is vreemd en vertrouwd tegelijk, chaos die geordend klinkt, dansbaar ongemak. Animal Collective kan dat ook soms, misschien dat die vergelijking helpt. Het nummer Quotations begint met een lekker retro synthgeluidje, waarna de drumcomputer een (voorlopige) structuur neerzet. Wat volgt is een ongegeneerde en nergens overbodig lang aandoende elektropunksessie van geluidjes erbij en eraf, struikeldrum en de altijd kalm blijvende Brown die de boel aan elkaar zingt alsof het de natuurlijkste zaak van de wereld is. Minstens zo interessant op het album Structure en illustratief voor de benaderingswijze van WFYE is trouwens het binnenstebuiten gekeerde en totaal anders klinkende tweelingzusje van Quotations: ”Quotations”. Snapt u het nog? Ik hoop eigenlijk stiekem van niet.  
Zelf leggen ze dit het beste uit: ‘We try to avoid being pretentious. Which is funny, because this album is pretentious as f***! But we’ve been laughing about it the whole time.’ 

Loma – Going Out 
Going Out van Loma is een nummer dat uitnodigt tot droevig dansen. Wat is begonnen als een beetje gezellig indrinken, is omgeslagen in een al iets te beschonken licht melancholisch maar oh zo prettig samenzijn. ‘Do you feel like going out tonight?’ vraagt de zangeres licht omfloerst, maar ik heb het idee dat ze hoopt dat het antwoord nee is. 
Loma is een samenwerking tussen zanger Jonathan Meiburg (Shearwater) en echtpaar Emily Cross en Dan Duszynski van de band Cross Record. Het project is ontstaan uit de behoefte om pretentieloos en ‘no strings attached’ gewoon lekker muziek te maken. Helaas werd daar al snel een stokje voor gestoken toen Brian Eno op BBC 6 verklaarde Loma op repeat te hebben staan. Tussen neus en lippen meldde hij bovendien niet avers te staan tegenover een eventuele samenwerking. Lekker dan.  
Denk trouwens nu niet dat Loma klinkt als Eno. De muziek is een dromerige, broeierige, met opborrelende blazers smaakgegeven wereld op zich. Wat Loma wel gemeen heeft met Eno is dat sfeer en beeld bepalend zijn. Dat die sfeer licht in slaap sust en het beeld voornamelijk sepia getint is, kan de pret niet drukken. Sterker nog, Loma maakt muziek voor op de late avond of de vroege morgen, en alles daar tussenin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s