Japanese Breakfast – JubileeJubilee, het derde album van Michelle Zauner, bekend als Japanese Breakfast, is een ode aan geluk. Een ambitieuze stap in een nieuwe richting voor Japanese Breakfast, waarop warme klanken en poppy refreinen worden gecombineerd tot een heilzaam geheel. De twee eerste albums van Japanese Breakfast, Psychopomp en Soft Sounds From Another Planet, werden geschreven rondom het overlijden van de moeder van Zauner, wat resulteerde in prachtige psychedelische- en shoegazeklanken. Op Jubilee schrijft Japanese Breakfast over geluk en ook dat dat is een genot om naar te luisteren. Het album is een aanrader voor liefhebbers van Shura, Sin Fang en Beirut.

Albumopener Paprika, vernoemd naar een sci-fi animefilm van Satoshi Kon, is meteen een van de fantastische hoogtepunten van het album. Het warme bad van synthesizerklanken waar de track mee opent lijkt direct zich als een warme deken om de luisteraar heen te vouwen. “How it feels to be the center of magic” zingt Zauner terwijl Euforische blazers, strijkers en marching band drums – waar Zauner en medebandlid-en-producer Craig Hendrix zo’n 50 toms voor opnamen in de studio – zorgen voor een onvermijdelijke glimlach op het gezicht van de luisteraar.

Vervolgtrack en lead single Be Sweet is ook zo’n hoogtepunt. Be Sweet werd samen met Jack Tatum van Wild Nothing geschreven, wat heeft geresulteerd in een extreem catchy popunummer vol jaren ’80 synthhooks. Op Posing In Bondage wanen we ons weer even in de wat donkerdere sferen van de eerste twee ablums. Maar ook hier glinstert er toch weer een sprankeltje euforie in het Grimes-achtige eindstuk. Ballad Tactics klinkt met op Randy Newman’s Marie geïnspireerd strijkarrangementen als een instant classic.

Jubilee is een onmiskenbaar feel good-album. Waar feel good-muziek vaak naar het simpele neigt, doet Japanese Breakfast precies het tegenovergestelde; elk nummer zit knap gelaagd in elkaar, zowel qua songrwiting als qua arrangement en productie. Bij elke luisterbeurt valt weer een ander detail op. Het oog voor detail en de liefde waarmee alles is gemaakt betalen zich uit: Jubilee is een fantastisch album.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s