Friendly Fires – Inflorescent

Na het verschijnen en lichtelijk floppen van Pala verdween de Britse punkfunk/disco-formatie Friendly Fires helemaal uit beeld. Er verscheen nog een ep’tje maar daarna was het lang angstig stil. Zanger Ed Macfarlane kampte met ziekte en een trompettist die tijdens live-shows meespeelde overleed plots. Toch is het niet helemaal duidelijk wat de bandleden in de tussentijd heeft beziggehouden, en of dat verband houdt met de onterecht geringe aandacht die hun laatste uitgave kreeg – wel zei Macfarlane in interviews dat ze niet weer een ‘popalbum’ als Pala wilden maken – maar sinds een jaartje zijn ze weer aan de oppervlakte. Aankondigingen op sociale media wezen eerst op enkel en alleen een paar optredens maar al snel werd uiteraard gespeculeerd over nieuw werk. En dat ligt er dan nu eindelijk, na zo’n acht jaren wachten.

Inflorescent maakt dat het wachten de moeite waard is geweest. Net als Pala is Inflorescent een coherent stijlvast album waar Friendly Fires dieper afdaalt richting disco en house en de laatste sporen ondeugende punkfunk uitwist, in weerwil tot alle uitspraken vooraf. Dat is enerzijds misschien jammer, maar de doorgroei in het eigen geluid brengt anderzijds ook weer veel moois – een allemaal ultiem dansbaar.

Het is alsof Friendly Fires de schaamte om simpele pakkende dansbare pop te maken van zich af heeft geschud en zich er nu vol overgave in kan verliezen. Inflorescent is een groot dansbaar feest, vet klinkend en rete funky. Ed Macfarlane zingt weer ongegeneerd zoet – zo’n stem waar je van gaat houden of intens haten – over de liefde en al het moois in het leven.

Aanrader voor wie houdt van levenslustige dansmuziek met een ragfijn alternatief randje in de lijn van bijvoorbeeld Roosevelt en !!! (chk chk chk).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s