Wiebe – Δelta

De vormen waarin je muziek kunt verpakken zijn eindeloos. Zo af en toe wordt je daaraan herinnerd als tussen de stapel ter recensie toegestuurde platen die de redactie bereikt, ineens een poststuk wel eigenaardig uitsteekt. Dat gaat op voor Δelta van Wiebe.

Wiebe is de naam van het Friese trio onder leiding van Wiebe Kaspers (eerder 3FM Serious Talent band When We Are Wild) die voor de liedjes tekent. Hij wordt bijgestaan door Daan Slagter op de kit en Florian den Hollander op bas. Jongelieden zijn het nog, die hun complexe maar tot in de puntjes verzorgde liedjes liefst in een theater brengen. En die plek is ook het meest geschikt voor de bijna kleinkunst-achtige composities die Kaspers minutieus in elkaar heeft gezet. Piano speelt een leidende rol in de Engelstalige maar soms ook Friese liedjes. Bij vlagen laat het zich beluisteren als een pompeuze rockopera uit de jaren zeventig. 

Hun nieuwe plaat getiteld Δelta is gehuld in een indrukwekkende driehoekige hoes die een Rubik’s Piramide uitbeeldt. In hun uitleg volgt een relaas over allerlei betekenissen van de liedjes en getallen; leuk voor diepgravers maar de essentie is dat deze twintigers schrijven over de problemen die je rond deze leeftijd tegen het lijf loopt. Allemaal goed doordacht, prachtige hoes, goed gezongen en gemusiceerd, prachtig klinkend opgenomen. En dan moet je toch vrezen dat het zijn weg alleen zal weten te vinden naar fans en familie, want hoewel het allemaal enorm knap in elkaar zit, ligt het tegelijk allemaal wat zwaar op de maag en is het niet uniek of eigenzinnig genoeg. Maar een voorprogramma bij evenzeer uit de bocht schietend Foxygen moet er toch kunnen inzetten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s