Yeasayer – Amen & Goodbye

Wat is er de afgelopen vier jaren in hemelsnaam gebeurd met Chris Keating, Ira Wolf Tuton en Anand Wilder, de bandleden van Yeasayer? Het collectief uit hip Brooklyn liet ons in 2012 nog dansen op hun opwindende mix van invloeden en heel eigen geluid op Fragrent World. Een consistente opwindende plaat die je een goed humeur bezorgt. Nu ligt er dan eindelijk de opvolger Amen & Goodbye dat in niets doet denken aan de voorganger.

De band slaat, passend bij het intellectuele imago, een compleet ander pad in. Alleen wordt uit dit album niet duidelijk welke. Oké, alleen het hitgevoelige liedje Silly Me komt nog een beetje in de buurt bij het oudere werk, maar is dan weer geen al te sterk liedje. En single I Am Chemestry, met backingvocals van folkzangeres Suzzy Roche (The Roches) is zo’n typisch eigenaardig Yeasayer nummer met sterk gemoduleerde geluiden; een van de sterkste op deze plaat. Voor het overige schiet de plaat alle kanten op en zijn er zelfs nummers die qua sound ver af liggen van wat we van het avant-garde collectief gewend zijn. Elektronica is meer ingewisseld voor een traditioneler bandgeluid. Invloeden van jaren zeventig rock lijken te zijn doorgedrongen – neem nu Gerson’s Whistle – en hier en daar klinkt de samenzang het zelfs als kampvuurmuziek a la Crosby Stills & Nash (Prophecy Gun en Uma bijvoorbeeld).

Ook na verschillende pogingen de plaat te doorgronden, valt Amen & Goodbye toch een beetje tegen. Het is een ingewikkelde plaat geworden die energie kost om ‘m in een keer uit te luisteren. Noemenswaardig is nog wel dat de plaat een prachtige hoes heeft gekregen, een installatie gemaakt door beeldend kunstenaar David Altmejd. De bijpassende video voor het nummer Prophecy Gun is het aanzien waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s